Het bijzondere verhaal van voetbal’s grootste oplichter Carlos Henrique

Voor ongelofelijk veel jongetjes is het de absolute droom: profvoetballer worden. Helaas is die kans heel erg klein, want je hebt er een bak talent voor nodig en dan ook nog het nodige geluk. Zo werkt het tenminste als je de normale weg volgt tot je droom, maar er zijn ook andere manieren. Carlos Henrique heeft dat bewezen met zijn bijzondere manier om tot een voetbalcarrière als spits te komen bij 9 clubs in 24 jaar. In die periode heeft hij echter bijna geen bal aangeraakt, niet gescoord en geen assist gegeven. Hij kan met recht één van voetbal’s grootste oplichter genoemd worden.

Carlos Henrique

24 jaar lang leefde Carlos ‘Kaiser’ Henrique zijn droom als profvoetballer bij grote Braziliaanse clubs als Botafogo en Fluminense en bij Mexicaanse en Amerikaanse teams. In zijn beginjaren leek het erop alsof de jonge Henrique wel wat talent had en hij dwong een proef af bij het Mexicaanse Puebla FC. Een goede indruk maakte hij echter niet en zonder een wedstrijd gespeeld te hebben was hij alweer weg.

Zijn oude teamgenoot bij Rio team America, Mauricio de Oliveira Anastacio, zei tegen FourFourTwo het volgende: Hij wilde een stuk van de taart als voetballer. Hij wilde tussen de voetballers leven en als professionele voetballer gezien worden, maar hij wilde niet de verantwoordelijkheden van een voetballer. Henrique zou gaan bewijzen dat deze uitspraak volledig waar was.

Invloedrijke voetbalvrienden

Henrique ging naar bars waar bekende Braziliaanse spelers kwamen en daar ging hij netwerken. Hij trok de mooiste kleren aan (geleend van vrienden), hij deelde drank uit, had gladde praatjes en was goed bij de vrouwen. Zo raakte hij dus bevriend met invloedrijke voetbalvrienden. Een gouden zet, want via deze vrienden kon hij zijn droom waarmaken: profvoetballer worden bij een grote Braziliaanse club.

Blessures faken

Met de hulp van beroemde voetbalvrienden die hij in Rio had gemaakt kreeg hij een proefperiode van drie maanden bij Botafogo. Die beroemde vrienden had hij allemaal te danken aan gladde praatjes, feestjes organiseren voor zijn teamgenoten en door vrouwen in het hotel smokkelen. Voordat zijn eerste wedstrijd dichtbij kwam had Carlos echter een ander idee. Tijdens een training vroeg hij de bal in de loop en toen hij er achteraan ging stortte hij ter aarde. Hij zou zogenaamd een hamstringblessure hebben. Iets wat met de huidige technologie meteen doorzien zou zijn, maar toen nog niet. Hij nam dan ook overal een eigen personal trainer mee naartoe, die wel van zijn situatie wist maar altijd zijn mond hield. Hij bleef salaris ontvangen en de status van profvoetballer bij Botafogo houden.

Op een gegeven moment was het toch echt over bij Botafogo, maar via zijn voetbalvrienden kreeg hij tóch weer ergens anders een contract. Deze keer bij Flamengo. Daar gebruikte hij dezelfde blessure-tactiek als bij Botafogo, waardoor hij werd doorbetaald en zijn status behield. Zo ging hij meerdere clubs af. Het teken van een echte oplichter.

Ajaccio

Het meest bijzondere verhaal van ‘Kaiser’ vond wellicht plaats in Frankrijk. Tijdens zijn eerste trainingssessie met Ajaccio schopte hij alle ballen naar de supporters die langs de lijn stonden om te laten blijken hoeveel de supporters voor hem betekende. Omdat het team daarna geen ballen meer had werd er vervolgens alleen fysiek werk verricht. Goed nieuws voor Henrique, want dan kon hij ook niet door de mand vallen vanwege zijn beperkte voetballende kwaliteiten. Als je zoiets flikt ben je met recht één van voetbal’s grootste oplichters.

Leestip: Hoe Pablo Escobar van Colombia een voetbalgrootmacht maakte

Foto: Luciana Whitaker

Bron: 90min